Dieta warzywno-owocowa kontra choroby cywilizacyjne

Jaki jest najlepszy sposób na zdrowie i eliminację dręczących nas chorób cywilizacyjnych? Kluczem do sukcesu jest powrót do natury, a dokładnie prawidłowe żywienie oparte na naturalnych produktach. Sposób odżywiania ma ogromy wpływ na procesy zachodzące w naszych organizmach, więc co zrobić przywrócić i utrzymać ich równowagę w dobie tak łatwego dostępu do modyfikowanej żywności? Ten cel pozwala osiągnąć dieta warzywno-owocowa opracowana przez dr Ewę Dąbrowską – oczyszczająca organizm kuracja zwana także postem warzywno-owocowym.

Przetworzona żywność a choroby cywilizacyjne


Choroby cywilizacyjne – ten termin znają wszyscy i kryje się pod nim wiele schorzeń doskwierających wielu społecznościom na całym świecie. Przyzwyczajeni do szybkiego trybu życia zapominamy o prawidłowym odżywianiu. Sięgamy po gotową, przetworzoną żywność, „wzbogacaną” dodatkami chemicznymi i która jest przez to pozbawiona wartości biologicznej. Tak złe nawyki żywieniowe mają katastrofalny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – na porządku dziennym są m.in.:

  • zaburzenia metaboliczne np. cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, miażdżyca, kamica nerkowa,

  • problemy z odpornością immunologiczną m.in. alergie, częste infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie wątroby,

  • choroby zwyrodnieniowe takie jak: łuszczyca, zaćma, zwyrodnienie stawów, nieżyt jelit, wrzód trawienny, stłuszczenie wątroby,

  • oraz np. zaparcia, nerwica, depresja, zespół jelita nadwrażliwego.

To tylko niektóre z chorób będących wynikiem negatywnych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta warzywno-owocowa pozwala pozbyć się tych schorzeń, ale także im zapobiegać. Mogą ją zatem stosować osoby nie tylko zmagające się z chorobami, ale również zdrowe, które chcą ich uniknąć i na co dzień cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Dlaczego współczesne żywienie jest tak niekorzystne dla naszego zdrowia?


Utarte na przestrzeni lat zwyczaje żywieniowe oraz brak świadomości dotyczący szkodliwości niektórych pokarmów, przyczyniają się do obniżonej jakości zdrowia. Problem tkwi w tym, że dostarczamy do swoich organizmów nadmiar tłuszczów zwierzęcych i roślinnych rafinowanych, białka zwierzęcego oraz cukru. Warto również wiedzieć, że produkty przetworzone w wyniku smażenia, długiego gotowania, pasteryzacji, rafinacji, wędzenia czy sztucznego barwienia są dla człowieka toksyczne.

Mięso jest jednym z głównych składników tradycyjnej diety, jednak jedzenie go w nadmiarze powoduje szereg schorzeń m.in. zakwaszenie organizmu, obciążenie nerek, rozwój kamicy nerkowej czy osteoporozę. Nie lepiej jest w przypadku mleka, którego spożywanie może prowadzić do miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych, alergii bądź odwapnienia kości. Jeżeli natomiast chodzi o tłuszcze roślinne, to tylko te tłoczone na zimno są w pełni przyswajalne przez organizm. Przetworzone, rafinowane tłuszcze roślinne podnoszą poziom cholesterolu oraz osłabiają odporność.

Z diety należy wyeliminować wszelką żywność oczyszczoną np. biały cukier, który ma destrukcyjny wpływ na funkcje życiowe organizmu. W dużych ilościach powoduje m.in. otyłość, próchnicę, cukrzycę, nadciśnienie czy chorobę wieńcową. Do grupy produktów oczyszczonych zaliczamy także: mąkę, sól oraz ryż. Jest niekorzystna dla naszego zdrowia, ponieważ powoduje niedobory błonnika, złożonych węglowodanów, witamin i mikroelementów.

Dieta Ewy Dąbrowskiej

Skuteczność diety warzywno-owocowej


Zasadniczym założeniem diety warzywno-owocowej (postu) jest przywrócenie samoregulujących procesów oczyszczania organizmu. Czasowy post warzywno-owocowy jest pierwszym krokiem do osiągnięcia tego naturalnego dla człowieka stanu.

W czasie jego trwania spożywa się warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze. Dostarczanie do organizmu ograniczonej ilości związków odżywczych prowadzi do uruchomienia w organizmie zastępczego odżywiania wewnętrznego zwanego autofagią. W wyniku tego procesu zachodzi spalanie zgromadzonych w ciele złogów tłuszczu oraz zwyrodniałych tkanek. Dieta warzywno-owocowa to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się chorób cywilizacyjnych z życia człowieka oraz na przywrócenie równowagi funkcji życiowych organizmu.